Cendawan Tiram
Fhoto oleh: Dra. Asmida, M.Pd
Tgl: 21 April 2016
Cendawan tiram, merupakan usaha rumahan yang lumayan untuk menambah penghasilan paling tidak untuk sayur tidak payah membeli. Name cendawan tiram atau jamur tiram menurut hemat aku mungkin disebabkan bentuknye bile detelek telek macam tiram atau lokan, agaknye itulah mengape disebut cendawan atau jamur tiram. Aku pribadi rasenye belum pernah makan cendawan tiram, dan baru beberape tahun ini rasenye cendawan naik daun dan ragamnye juge banyak. Kalau dulu secara umum orang kenal cendawan kukur dan ini yang banyak dimakan untuk dibuat sayur lemak. Kalau cendawan kukur jangan disebut satu piring untuk aku sorang hahaha...memang paling sedap....Dirumah kami yang selalu dimasak cendawan kukur tu, belinye biase pakai calung so pasti membelinye harus banyak calung. Berikut beberape cendawan yang dapat dibudidayakan dan mempunyai khasiat serta kandungan gizi sebagai berikut: cendawan kancing, cendawan tiram, cendawan merang, cendawan shiitake, cendawan kuping, cendawan enokitake. Selanjutnye bace di buku merintis usaha jamur untuk rakyat, di TBM Asmida Learning Center juge ade ini bentuk gambo bukunye.
Fhoto oleh: Dra. Asmida, M. Pd
Tanggal: 22 April 2016
Tidak ada komentar:
Posting Komentar